Egenavgifter vägen fram för Österleden

I dag presenterade Sverigeförhandlingen sina prioriteringar och första förhandlingsbud till utvalda kommuner och landsting. Lidingö är en av de kommuner som går vidare till nästa runda av förhandling. Detta för att förlänga tunnelbanan till Lidingö C. Jag är försiktigt positiv till detta men jag tror att det inte är ekonomiskt genomförbart givet det antal bostäder som krävs. Men vi får väl se hur budet ser ut.

Det som är en nog så viktig lidingönyhet är att Sverigeförhandlingen går fram med att bygga Österleden (Östlig förbindelse). Det finns en tillräcklig bred politisk enighet regionalt kring att fullfölja ringleden runt Stockholm för att öka framkomligheten och minska trycket på innerstadstrafiken. Det gör också att en norr-sydligintegration av Stockholm underlättas när det tar mindre än halva tiden att pendla i ny tunnel.

Det är särskilt intressant att de lyfter fram brukaravgifter till Österleden som en av de avgörande faktorerna för att öka genomförbarheten i projektet. Att själv betala för infrastruktur som man själv vill använda genom egenavgifter gör rimligtvis projektet mer attraktivt, givet att huvudmannen i någon mån istället förhandlar med tiotusentals bilister snarare än en person på Finansdepartementet. Öresundsbron lyfts fram som framgångsexempel på detta.

Att dra Österleden runt om Nationalpark istället för under, är enligt HG Wessberg (en av huvudförhandlarna) också billigare. Det är också politiskt mer genomförbart, även om man får räkna med lika många överklaganden som i Förbifart Stockholm.

Med ett begränsat antal slantar tycker jag nog att Österleden är viktigare för Lidingö och Stockholmsregionen än att förlänga röda linjen. Oavsett blir det onekligen spännande att följa detta arbete och kul att få återuppliva denna gamla M-kampanj (som fick efterfrågat resultat).

10153287_745216738852588_22098218549081591_n

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s