Gratis museibesök urholkar kulturen

Den 1 februari blev 18 statliga museer avgiftsfria till en kostnad av höjd skatt motsvarande 80 miljoner kronor. Som kulturentusiast är det dock svårt att uppbringa någon glädje för denna reform som tyvärr sänker och långsiktigt urholkar trovärdigheten i statens kulturutbud. Att 18 statliga museer, med många gånger högkvalitativ kulturell verksamhet, inte själva kan skapa ett utbud som lockar tillräckligt många besökare är ett underbetyg till verksamheten. Det är självkritik, inte fler bidrag, som behövs. 

Signalen till dessa museer är också att det nu går att smalna av kulturutbudet än mer för att kunna locka eliten på bekostnad av den breda massan då det inte finns någon konsekvens av färre besökare. Statens utökade bidrag kommer ju ändå. Argumentet om att demokratisera och tillgängliggöra kulturen faller också på sin egen orimlighet när nästan alla dessa avgiftsfria museer ligger i Stockholm.

På Lidingö går kultursatsningarna helt emot den rödgröna strategin. Där ska vi införa en avgift för att besöka kommunens kulturnatt och resurserna som kommer in ska gå till ungas kulturutveckling. Vi vill finansiera vår ungdomskultur genom att lidingöbor  upplever kvalitativ kultur på Lidingös kulturnatt – som de själva vill betala för. På statlig nivå tas pengarna från vanliga lönearbetare som kämpar med att få pengarna att räcka till för att avgiftsbefria Modernas nya Klee/Aguéli-utställning.

Det är fördelningspolitikens krassa realitet inom kulturen. Det är inte så att det saknas exempel när den fria marknaden klarat av att locka internationell kulturell glans till Sverige och Stockholm. Det räcker med ett besök på Fotografiska för att förstå att det är fullt genomförbart.

Dessa 80 miljoner kronorna kunde ha stannat i medborgarnas egna fickor och så kunde vi själva ha valt vilken kultur vi vill stödja – oavsett om det är Picasso eller Peps Persson.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s