Nytt förslag: Lidingö ska betalt för Kulturnatt

Ekonomin är kärv också på Lidingö men samtidigt vill vi i majoriteten på Lidingö freda kulturen från drabbas av minskade resurser.  Därför har Moderaterna, Kristdemokraterna och Lidingöpartiet i Kultur- och fritidsnämnden beslutat att testa en ny modell för att långsiktigt säkra resurserna till ungdomskultur på Lidingö.

 Modellen handlar om att öka de externa intäkterna till kulturen på Lidingö genom att ta en mindre summa betalt från Kulturveckans besökare, pengar som ska gå tillbaka till mer kultur för unga på ön. 

Gå på kultur och sponsra samtidigt ny kultur. 

Kulturnatten som blivit en kulturvecka är mycket professionell och är väldigt uppskattad hos Lidingöborna. Nu vill vi testa och se om besökarna kan tänka sig gå på kulturaktiviteter och samtidigt sponsra framtidens kultur på Lidingö. Det handlar om två tjugor eller en femtiolapp för att kunna uppleva 50 olika aktiviteter under en hel kulturvecka. 

Uppdraget till förvaltningen är att utreda och genomföra ett försök under 2016 års kulturvecka. Bland annat ska flera praktiska frågor lösas av förvaltningen som hur mycket det ska kosta och hur man ska ta betalt. Utgångspunkten är att summan inte ska hindra någon att besöka kulturen och ambitionen är att det i ett första skede ska ge 40 – 80 000 kronor extra till ungdomskultur på Lidingö.

Eftersom att stora resurser försvinner i utjämningsskatt till andra kommuner behöver vi tänka nytt. Vi är angelägna om att säkra att kulturen på Lidingö också framåt ska ha tillräckliga resurser. 

Förslagsvis kan vi kalla det för en Sagapeng efter vår uppskattade Sagateater på Lidingö.

Ifall denna Sagapeng kan ge ungdomskulturen en skjuts fram är vi från majoriteten väldigt glada. Med denna modell blir ett kulturbesök också en kulturinvestering.

Uppdraget i Kultur- och fritidsnämndens budget för 2016:

Kultur- och fritidsförvaltningen får i uppdrag att utreda och genomföra ett försök med att öka den externa intäktsfinansieringen i samband med Kulturveckan. De insamlade resurserna ska gå till ungdomskultur och för att ekonomiskt säkra initiativet. Utöver besöksavgifter tas en plan för att inkludera det lokala näringslivet i Kulturveckan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s